14 Eylül 2009 Pazartesi

DOMATESLİ TARİFLER




Merhaba...
Bu sofra, eşim askere gitmeden önce hazırlanmıştı.Fakat paylaşmaya fırsat olmadı.Domateslerin güzelliğine dayanamayarak yemeklerimi hazırladım.
Sizinde farkettiğiniz üzere Domatesli pilav ve Domates soslu mitite köftelerden oluşan bir yaz yemeği kombinasyonu.
Herkese iyi Haftalar...

DOMATESLİ MİTİTE KÖFTE


MALZEMELER
-500 gr orta yağlı kıyma
-2-3 dilim bayat ekmek içi
-1 adet yumurta
-1 adet soğan
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
-2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydonoz
-4 adet olgun domates
-3 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
-Kıymamızı derin bir kabın içersine alıyoruz.Sonra soğanızımızı rendenin ince tarafıyla köftemizin içersine rendeliyoruz.Bayat ekmelerimizi hafif ıslatarak ,kıymamızın üzerine ufalıyoruz.Üzerine yumurtamızı kırarak kimyon,karabiber.maydonoz ve tuzumu ilave ediyoruz.Tüm malzemeler birbiri ile özdeşleşene kadar güzelce yoğuruyoruz.Kıymamzın üzerini streç filmle kapatıp,yarım saat kadar buzdolabında ,dinlendiriyoruz.Dinlendirdiğimiz kıymalarımızdan ceviz büyüklüğünden biraz küçük toplar yaparak ,fırın tepsimize diziyoruz.Yaklaşık 30 dakika 200 derecede üzerleri iyice kızarana kadar fırınlıyoruz.
Küçük bir tencerinin içersine domateslerimizi ve sarmısaklarımızı rendeliyoruz.İki çorba kaşığı sıvıyağımızı da ilave ederek 1-2 taşım kaynatıyoruz.Fırında kızartmış olduğumuz ,köftelerin üzerine domates sosumuzu ilave ediyoruz.15 dakika daha fırında pişirdikten sonra ,köftelerimiz servise hazır.Afiyet olsun...

DOMATESLİ YASMİN PİLAVI

Uzun zamandır,yasmin pirinci kullanıyorum.Pişirmesi çok rahat ve tadı bizim yerli pirincimizden daha güzel geliyor.Ben ve eşim pilavı diri ve tane tane seviyoruz.Bu sebepten dolayı da soframızdan yasmin pirinci eksik etmiyoruz .

MALZEMELER

- 2 Bardak yasmin pirinci
-3 adet kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış olgun domates
-100 gr tereyağı
-3,5 bardak sıcak su
-2 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

-Tereyağımızı tenceremize alıyoruz ve eritiyoruz.Bol suyla yıkadığımız pirinçlerimizi (Pirinci asla önceden ıslatmıyorum.Islattığım zaman tadını ve kıvamını sevmiyorum) tereyağında kavuruyoruz.Sonra doğradığımız domateslerimizi ilave edip bir iki dakika daha kavuruyoruz.Üzerine suyumuzu ilave ederek,kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişiriyoruz.En az yarım saat üzerine kağıt havlu kapatarak dinlendiriyoruz.Sonra pilavımız servise hazır.

FIRINDA KAŞARLI MANTAR


MALZEMELER
- 500 gr Mantar
-1 çorba kaşığı tereyağı
-4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
-tuz

YAPILIŞI

Mantarlarımızı güzelce ıkıyoruz ve üzerindeki zarları soyuyoruz.Sonra fırın tepsimizin içersine mantarlarımzı diziyoruz.Mantarlarımızn her birinin içersine biraz tuz ve tereyağını koyarak ,fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.Mantarlarımız piştikten sonra çay kaşığı yardımıyla,kaşar peynirimizi dolduruyoruz ve 5 dakika daha fırınlıyoruz.
Evet şimdi mantarlarımız sevise hazır.Afiyet olsun...

14 yorum:

meltemmutfakta dedi ki...

Burcuuu Çok seviyorum ben kaşarlı mantarı...Çok leziz görünüyorrr ellerin dert görmesin ımm afiyet bal şeker olsun tatlım size:)
Siteni açar açmaz Domatesli Mitite köften beni mest etti:)
Harika görünüyor enfes,bilyomusun pişti olduk,dün gece bizdede Alipaşa Pilavı vardı.Yapılışında ve malzemelerinde ufak tefek değişiklik olsada aynı yemek:)
Masadaki ayranlar ve mevsim salatası dikkatimden kaçtı sanma harika görünüyor masa iştah açıcı ımm bayıldım bayıldm.
Size afiyet bal şeker olsun...
sevgilerimle,

boncuk mutfakta dedi ki...

Masadaki herşey çok lezzetli.Balkondaki çiçeklerde ne güzel dekor oluşturmuş.Eline sağlık.

HOMİNİ GIRTLARK dedi ki...

MUTLAKA DENEYECEĞİM

HOMİNİ GRITLAK dedi ki...

BU ARADA YASMİN PİRİNCİN ÖZELLİĞİ NEDİR? İLK DEFA DUYUYORUM. EŞİM PİLAVA BAYILIR. 2 BARDAK PİRİNÇTEN YAPILAN PİLAVDAN ÇOK AZ KALIR. UMARIM NORMAL PİRİNCE GÖRE FARKI VARDIR. DOMATESLİ PİLAVI ÇOK SEVERİM ANNEM ÇOK GÜZEL YAPAR BEN ÇOK DENEMEDİM. KAŞARLI MANTAR BENİMDE SPECİALLERİMDENDİR:)

Tinker Bell dedi ki...

Meltemcim seninde Alipaşa Pilavını heycanla bekliyorum,güzel yorumun için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

Tinker Bell dedi ki...

Boncuk biliyormusun,hayatımda bu yıl ilk defa çiçek besledim ve oldular.Çiçeklerimi farketmiş olman da çok mutlu ettş.Güzel yorumun için çok teşekkür ederim :))

Tinker Bell dedi ki...

Sevgili homini gırtlak,

Yasmin pirinci aslında uzak doğu pirincine çok benzer.Hoş bir kokusu ve aroması var,daha çok piştikçe belirgin oluyor.Ayrıca çok fazla su çekiyor ve pilavın lapa olma şansıda oldukça az.Şidettle denemeni öneririm.
Sevgilerimle...

İnci Yemek dedi ki...

Burcucum muhteşem sofra ve mitite köfte mutlaka deneyeceğim canım hafif bir lezzet öyle gözüküyor:)
kadir gecesi mübarek olsun canım..

Homini Gırtlak dedi ki...

Merhaba Kışlık hazırlıklarında bu yorumu yapmıştım sanırım göznüzden kaçtı tekrar buraya yazıyorum.

Sevgiler


Ben annemin yorumunu aktardım ben de Eskişehirliyim annemde Eskişehirdeki ünlü çarşamba pazarındaki (belki bilirsiniz ÇARPA diyede geçer)satıcılardan öğrenmiş Çanakkale domatesi ünlü olduğu için o şekilde satıyorlarmış :). Bana püf noktasınıda anlattı ama dinlememişim. Püreli rostoyu iftara misafilerime yaptım herkes bayıldı (Muhtemelen sizinki kadar güzel olmasa da ben yemek konusunda pek iddialı değilim ama çevremdekiler güzel yemek yaptığımı söylüyorlar. Ben lezzet avcısıyımdır tam eğer bir daha dünyaya gelseydim kesinlikle Gurme olurdum) özellikle eşim kalanıda bitirmiş. Bu arada Allah kavuştursun eşiniz nerde asker? bende eşimi nişanlıyken beklemiştim Allah kolaylık versin hayırlı teskereler. Sizi çok iyi anlayabiliyorum.

TAZE NANE dedi ki...

Ne güzel tarifler böyle.
Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir.
Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır.
Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı.
Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz.
Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın. Mübarek Kadir Gecesinde Allah tüm dualarımızı kabul etsin.

Tinker Bell dedi ki...

İnci, güzel temennin ve içten yorumun için çok teşekkür ederim.

Tinker Bell dedi ki...

Sevgili Homini Gırtlak,
Sizinle hemşeriyiz.Daha önce çalışmam nedeni le hafta içi hiç Eskişehire gelememiştim.Ama kayınvalidemden Çarpayı duydum :)) Ve sanırım birkaç hafta önce kaldırıldı :(( Artık sadece Cuma pazarı olucak.
Domates yorumun da beni bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.Hakikaten oldukça faydalı oldu.
Püreli rostonunda beğenilmiş olması beni inanılmaz mutlu etti.Çok sevindim.Ellerine sağlk,lezzeti eminimki çok güzeldir.
Eşim Çorlu 'da asker.Umarım hemen geçip gidecek.Bir kezdaha güzel yorumun için teşekkürler.
Sevgiyle kal...

Tinker Bell dedi ki...

Sevgili Nanecim,Kandilin mübarek,ailen ve sevdiklerin için hayırlara vesile olsun...

Hayattan Azıcık dedi ki...

Merhabalar yasmin pirinç pilavı yazdım ve karşıma siz çıktınız yen bloglarla tanışmayı çok seviyorum. Hemen izlemeye aldım sevgiyle kalın...