7 Eylül 2009 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI



Merhaba Arkadaşlar...

Artık ara vermiceğim demişttim ama eşimin askere gitmesi inanılmaz sarstı beni.İnsan çok alışıyormuş,ev bomboş geliyor.Yaptığım yemeklerin bir anlamı yok gibi eşim yemeyince :))Ama tabi insanız ve yavaş yavaş alışıyoruz.Bende dedimki madem eşime yemek yapamıyorum o zaman kış hazırlıkları yapalım.Sizlerlede paylaşmadan geçmek istemedim.Renkler öyle güzelki.İnsanın içi açılıyor ,yeşili,kırmızıyı gördüğü zaman.

TAZE FASÜLYE
Ben üç kilo taze fasülye aldım evimizin yakınında kurulan semt pazarından.Pazarın içinde köylü pazarı diye bir kısım var.Bahçede yetiştirdikleri sebzeleri satıyorlar daha çok.Çok taze ve güzel oluyor.Tabiri yerindeyse fasülyeleri kırdığınızda içinden su fışkırıyordu ve hiç kılçığı yoktu.Bu yıl çok şanslıyım anlayacağınız.

YAPILIŞI
Fasülyeleri iyice bir kaç su yıkadıkta sonra ,süzülmesi için süzgeçe çıkartalım.Daha sonra da yiyebileceğimiz büyülükte ayıklayalım.Ben genelde fasülyeleri dörte kırıyorum.Küçük olunca daha çok lezzetli ortaya çıkıyor.Ayıkladığımız fasülyeleri yağsız teflon bir tencerenin içersinde hafif saraıncaya kadar kavurdum.Yaklaşık 10 dakika falan sürüyor.Kavurduğumuz fasülyeleri bir tepsiye aldım ve soğuttum.Soğuduktan sonrada pişiriceğimiz miktara göre buzdolabı poşetlerinin içersine yerleştiriyorum.Ben buzdolabı poşetine koyarken içersine bir bütün domatesin kabuklarını soyup dörde bölüyorum ve poşetin içersine yerleştiriyorum.Pişirirken domatesi içinde hazır olmuş oluyor.
İster kıymalı,ister kuzu etli,istersekte zeytinyağlı kim sevmez ki...


Fasülyeler kavrulduktan sonra...

Fasülyeler kış için hazır...


BAMYA

Taptaze,körpecik,tuzla bamyası.Bamyalar nefisti kelime anlamıyla.Taptaze ve minik minikti.Gerçi en zor kısmı ayıklanması ama birşekilde ayıklanıyor.2 kilo bamyayı yaklaşık 2,5 saatte ayıkladım.Biraz uzun sürüyor ama nefis bir kuzu etli yemeğine,hemde kışın ortasında değmezmi ???

YAPILIŞI
Bamyaların tepelerii bir bıçak yarımıyla soyarak ayıklıyorum.Sonra bamyaları hırpalamadan,çünkü çok çabuk zarar görüyorlar,Bol su dolu bir kabın içersinde yıkıyorum.Süzülmesi için süzgeçe çıkartıyorum.Sonra büyük bir tencere su kaynatıyoruz kaynayan suyun içersine bir limonu sıkıyoruz ve bamyaları azar azar ,incitmeden 7-8 dakika kadar haşlıyoruz.Haşladıktan sonra tekrar süzüüp,soğuması için bir süzgeçe alıyoruz.Süzüldükten sonra yine buzolabı poşetlerinin içersine alıyoruz.Üzerine bir domates,yine taze fasülyede oldukları gibi.Derin dondurucumuza yerleştiriyoruz.


Bamyalarımızı limonlu suda haşlıyoruz...

Bamyalar kış için hazır...


BARBUNYA
Zeytinyağlısından kim vazgeçebilirki...Kışın sıklıkla kuru barbunya pişiriyorum ama tazesinin yerini tutmuyor.Pişerken bile anlıyorum kokusundan tazemi kuru mu olduğunu. En zahmetsiz olanı barbunya yapımı.Dolapta yeriniz varsa bir saniye bile düşünmemek gerekiyor.Üç kilo barbunyanın ayıklanması yarım saat bile sürmüyor.Buna tv izlemek te dahil ayrıca :))
Bu arada barbunya satın alırken ,mutlaka kabuklarının kuru ve sararmış olmasına dikkat edin.Daha iyi sonuç veriyor.

YAPILIŞI
Barbunyaları kabuklarından ayırıyoruz.Ayıkladığımız barbunyaları bol su ile yıkıyoruz ve süzüyoruz.Barbunyaların kuruması ve buzdolabı poşetine yapışmamaları için kağıt havlu serdiğimiz bir tepside iyice kurutuyoruz.Sonra pişiriceğimiz miktara göre ayırıp,poşetlerimize yerleştiriyoruz.


Barbunyalarımızı kağıt havlu üzerinde kurutuyoruz.

Barbunyalarımız kışa hazır...





DOMATES
Yemeklerimizin olmazsa olması.Alışveriş listesinin bir numarası.Kahvaltının,atıştırmanın padişahı.Domates ile ilgili destan yazabilirim.Kelime hazinem asla tükenmez.Bu aralar domatesler süper ,anneannemin deyimiyle ''en güzel zamanı''.Biz yeni nesil olarak salça yapmıyoruz.Aslına yapmak istiyoruz ama evlerimiz bu işem için pek uygun değil.Onun yerine de derin dondurucu yöntemini kullanıyorum.Birçok arkadaşım ve tanıdıklarım kavanoza doldurarak saklıyor ama derindondurucu bence domates için de muhteşem bir çözüm.
Ben domatesleri bu yıl adını bilmiyorum ama elips şeklinde olan,kabuğu daha kalın ama etli olanlar dan tercih ettim.Geçen yıl yarısını Çanakkale domatesi,yarısınıda elips domateslerle yapmıştım.Yemeklerde daha lezzetli olduğunu keşfettim.Sizlerede tavsiye ederim.

YAPILIŞI
Domateslerimizi bol su ile yıkayıp,bir tepsi üzerine çıkartıyoruz.Sonra domateslerin kabuklarını soyuyoruz.Kabuklarını soyduğumuz domatesleri küp küp doğruyoruz.Bir tencerinin içersinde bir miktar tuzla,yaklaşık yarım saat kadar kaynatıyoruz.
Kaynayan domateslerimizi 3-4 saat soğutuyoruz.Soğuması önemli sıcak sıcak poşetleri eritebilir.Soğuyan domates sosumuzu buzdolabı poşetlerinin içersine koyuyoruz.Ben derin dondurucuda çok yer kaplamsın diye ,elimle poşete bastırarak yassı yapıyorum ve tüm domates sosunu birbiri üzerine diziyorum.
Ayrıca eğer buz poşetleriniz varsa ,bu işlem için onuda kullanabilirsiniz.Buz poşetleri porsiyonluk gibi oluyor.Ne kadar ihtiyacınız varsa o kadarını kullanmış oluyorusunuz.OLdukça pratik.Tavsiye ederim.


Domateslerimizin kabuklarını soyuyoruz.

Domatesleri küp küp doğruyoruz ve kaynatıyoruz.

Domateslerimiz kışa hazır...

10 yorum:

boncuk mutfakta dedi ki...

Geçen gün aklıma geldin.Telefon numaran olsa arayacaktım.Nerelerdesin ,ne yapıyorsun ?diye. Neyse tekrar aramızdasın .Hamaratlığın kaldığın yerden devam demekki.
Allah eşinide tez zamanda sana kavuştursun su gibi gelsin.
Kucak dolusu sevgiler.

Tinker Bell dedi ki...

Canım arkadaşım,farkınayım çok ihmal ettim.Ama bundan sonra her zaman burdayım :))İlgin beni öyle mutlu ettiki,çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Bloğunuzu rosto tarifi ararken buldum gerçekten çok güzel tarifleriniz var. Kış Hazılrıklarınız çok ilgimi çekti. Anladığım kadarı ile çok hamaratsınız ben hala onları tek başıma yapamıyorum. Annem genelde hazırlıyor memlekette ya da ben gidince yapıyor alıp geliyorum.Malum İstanbul da güzel sebze bulmak ta çok or. Bu sene sizin kışlıklarınıza ilaveten közlenmiş kırmızı biber ve patlıcan deepfreze koydum siz eminim tecrübelisinizdir ama önermek istedim. Ayrıca bamyayıda dömatesle kavurup buzluğa koyunca tadı muhteşem oluyor.

halime dedi ki...

maşallah ellerine sağlık.görüntüler harika.ben de kendi çapımda yaptım bişeyler.bu arada allah kavuştursun eşine.su gibi akıp geçsin senin için ayrılık zamanı.sevgiler

meltemmutfakta dedi ki...

Canım arkadaşım allah kavuştursun,umarım sayılı gün çabuk geçer sizin içinde:)
Pek hamaratsın arkadaşım harika olmuş hepside...
Allah ağız tadıyla,eşinle yemeyi nasip etsin:)

Bu arada bende seni bekleyen bir mim var tatlım:)
Sevgilerimle,
www.meltemmutfakta.com

Homini Gırtlak dedi ki...

Merhaba,

Yukarıdaki isimsiz yorum bana ait eklemeyi unutmuşum, pazarda Çanakkale domatesi diye satılan Domatesler Eskişehir domatesiymiş. Çok güzel görünüyorlar

Tinker Bell dedi ki...

Homini gırtlak arkadaşım,yorumun öncellikle çok mutlu etti.Rosto tarifi umarım faydalı olmuştur.Bu arada Eskişehir domatesi olması beni çok şaşırttı.Eşim eskişehirli ve ben bilmiyorum:))
Közlenmiş biber ve patlıcana gelince önerin için çok teşekkür ederim.Derindonrucuda biraz yer açıp hemen deneyeceğim.

Tinker Bell dedi ki...

Nihancım,
Çok teşekkür ederim,eşim bir gelsin hepsini ellerimle yedireceğim :))

Tinker Bell dedi ki...

Canım arkadaşım çok teşekkür ederim.Şimdi koşarak meltemmutfaktaya gidiyorum :))
En yakın zamanda mim'e cevap yazıyorum.

Homini gırtlak dedi ki...

Ben annemin yorumunu aktardım ben de Eskişehirliyim annemde Eskişehirdeki ünlü çarşamba pazarındaki (belki bilirsiniz ÇARPA diyede geçer)satıcılardan öğrenmiş Çanakkale domatesi ünlü olduğu için o şekilde satıyorlarmış :). Bana püf noktasınıda anlattı ama dinlememişim. Püreli rostoyu iftara misafilerime yaptım herkes bayıldı (Muhtemelen sizinki kadar güzel olmasa da ben yemek konusunda pek iddialı değilim ama çevremdekiler güzel yemek yaptığımı söylüyorlar. Ben lezzet avcısıyımdır tam eğer bir daha dünyaya gelseydim kesinlikle Gurme olurdum) özellikle eşim kalanıda bitirmiş. Bu arada Allah kavuştursun eşiniz nerde asker? bende eşimi nişanlıyken beklemiştim Allah kolaylık versin hayırlı teskereler. Sizi çok iyi anlayabiliyorum.