14 Eylül 2009 Pazartesi

DOMATESLİ TARİFLER




Merhaba...
Bu sofra, eşim askere gitmeden önce hazırlanmıştı.Fakat paylaşmaya fırsat olmadı.Domateslerin güzelliğine dayanamayarak yemeklerimi hazırladım.
Sizinde farkettiğiniz üzere Domatesli pilav ve Domates soslu mitite köftelerden oluşan bir yaz yemeği kombinasyonu.
Herkese iyi Haftalar...

DOMATESLİ MİTİTE KÖFTE


MALZEMELER
-500 gr orta yağlı kıyma
-2-3 dilim bayat ekmek içi
-1 adet yumurta
-1 adet soğan
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tuz
-2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydonoz
-4 adet olgun domates
-3 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI
-Kıymamızı derin bir kabın içersine alıyoruz.Sonra soğanızımızı rendenin ince tarafıyla köftemizin içersine rendeliyoruz.Bayat ekmelerimizi hafif ıslatarak ,kıymamızın üzerine ufalıyoruz.Üzerine yumurtamızı kırarak kimyon,karabiber.maydonoz ve tuzumu ilave ediyoruz.Tüm malzemeler birbiri ile özdeşleşene kadar güzelce yoğuruyoruz.Kıymamzın üzerini streç filmle kapatıp,yarım saat kadar buzdolabında ,dinlendiriyoruz.Dinlendirdiğimiz kıymalarımızdan ceviz büyüklüğünden biraz küçük toplar yaparak ,fırın tepsimize diziyoruz.Yaklaşık 30 dakika 200 derecede üzerleri iyice kızarana kadar fırınlıyoruz.
Küçük bir tencerinin içersine domateslerimizi ve sarmısaklarımızı rendeliyoruz.İki çorba kaşığı sıvıyağımızı da ilave ederek 1-2 taşım kaynatıyoruz.Fırında kızartmış olduğumuz ,köftelerin üzerine domates sosumuzu ilave ediyoruz.15 dakika daha fırında pişirdikten sonra ,köftelerimiz servise hazır.Afiyet olsun...

DOMATESLİ YASMİN PİLAVI

Uzun zamandır,yasmin pirinci kullanıyorum.Pişirmesi çok rahat ve tadı bizim yerli pirincimizden daha güzel geliyor.Ben ve eşim pilavı diri ve tane tane seviyoruz.Bu sebepten dolayı da soframızdan yasmin pirinci eksik etmiyoruz .

MALZEMELER

- 2 Bardak yasmin pirinci
-3 adet kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış olgun domates
-100 gr tereyağı
-3,5 bardak sıcak su
-2 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

-Tereyağımızı tenceremize alıyoruz ve eritiyoruz.Bol suyla yıkadığımız pirinçlerimizi (Pirinci asla önceden ıslatmıyorum.Islattığım zaman tadını ve kıvamını sevmiyorum) tereyağında kavuruyoruz.Sonra doğradığımız domateslerimizi ilave edip bir iki dakika daha kavuruyoruz.Üzerine suyumuzu ilave ederek,kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişiriyoruz.En az yarım saat üzerine kağıt havlu kapatarak dinlendiriyoruz.Sonra pilavımız servise hazır.

FIRINDA KAŞARLI MANTAR


MALZEMELER
- 500 gr Mantar
-1 çorba kaşığı tereyağı
-4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
-tuz

YAPILIŞI

Mantarlarımızı güzelce ıkıyoruz ve üzerindeki zarları soyuyoruz.Sonra fırın tepsimizin içersine mantarlarımzı diziyoruz.Mantarlarımızn her birinin içersine biraz tuz ve tereyağını koyarak ,fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.Mantarlarımız piştikten sonra çay kaşığı yardımıyla,kaşar peynirimizi dolduruyoruz ve 5 dakika daha fırınlıyoruz.
Evet şimdi mantarlarımız sevise hazır.Afiyet olsun...