30 Nisan 2009 Perşembe

KEK HAFTASI



Bu haftanın bizim evde ana teması keklerdi.Bu hafta üç tane ,hatta dört tane pişirdim ama 4.fotografını çekmeyi unuttum.Bu sebeble sadece üç tanesinin tarifi var.Ama hepsi birbirinden leziz ve güzel oldu.Tavsiye ederim....

FINDIKLI KEK




MALZEMELER

-5 ADET YUMURTA
-1,5 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
-2 SU BARDAĞI ÇEKİLMİŞ FINDIK
-1 PAKET KABARTMA TOZU
-1 PAKET VANİLYA
-6 YEMEK KAŞIĞI FINDIK AROMALI (SİNANGİL MARKA )
-1 ADET PORTAKAL KABUĞU
ÜZERİ İÇİN
-1 YEMEK KAŞIĞI ÇEKİLMİŞ FINDIK

YAPILIŞI
-Yumurta sarıları ve akları birbirinden ayrılır.Yumurta sarıları,pudra şekeri ile birlikte 15 dakika boyunca çırpılır.Daha sonra içersine çekilmiş fındık,fındıklı un (elenmiş olacak ),kabartma tozu,vanilya ve portakal kabuğu eklenerek karıştırılır.
-Ayırmış olduğumuz yumurta akları cam bir kasenin içersinde köpük olana kadar çırpılır.Daha önce hazırlamış olduğumuz karışımın içersine tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır.175 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.Kalıptan çıkarttığımız kek , henüz sıcakken üzeri çekilmiş fındık ile kaplanır.
NOT:Bu tarifte pudra şekeri yerine toz şeker kullanıldığı zaman kekin içersinde kıtır kıtır oluyor.Eğer bu kıtırtıyı seviyorsanız toz şeker de kullanabilirsiniz.Ama ölçü olarak 1 bardak...



CÜMBÜŞ KEK (sofra dergisi )





-3 YUMURTA
-1,5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
-1 ÇAY BARDAĞI SÜT
-1 PAKET VANİLYA
-1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ(ben soyayağı kullanıyorum)
-2,5 SU BARDAĞI UN
-1 PAKET KABARTMA TOZU
-1 SU BARDAĞI KURUTULMUŞ MEYVE ŞEKERLEMESİ
-3/4 SU BARDAĞI SOYULMUŞ BADEM
-3/4 SU BARDAĞI FINDIK
-5 ADET KURU KAYISI
-3/4 SU BARDAĞI KURU ÜZÜM
-5 KURU İNCİR
GLAZÜR'Ü İÇİN
-3/4 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
-2 YEMEK KAŞIĞI SU
-1 YEMEK KAŞIĞI KAYISI MARMELATI(Reçel de olabilir,reçeli kaynatıp süzgeçten geçirmek gerekiyor.)

YAPILIŞI
-Yumura ve toz şekerimikserle iyice çırpalım.Süt,vanilyave sıvıyağı ekleyelim.Un ve kabartma tozunu eleyerek harmanlayalım ve karışıma ilave edelim.
-Kayısı ve incirleri küp şeklinde doğrayalım.Badem,ındık ve üzümleri harmanlayalım,Karışımdan üzerine serpmek için bir miktar ayıralım.kalanına un serpip hamura ekleyelim ve tahta bir kaşıkla karıştıralım.
-Kek kalıbını yağlayıp hamuru aktaralım.Üzerine ayırdığımız kuruyemişlerden serpiştirerek 180 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika fırınlayalım.
-Pudra şekerine suyu ekleyip karıştıralım.Yağlı kağıttan huni hazırlayarak üzerine çizgiler çekelim.15 dakika beklettikten sonra üzerine fırça yardımıyla marmelattan sürelim.
-Sonra Keki dilimleyerek servis yapalım.

HAVUÇLU KEK




MALZEMELER

-4 YUMURTA
-1 BARDAK SIVIYAĞ
-1,5 BARDAK ŞEKER
-3 SU BARDAĞI UN
-3 SU BARDAĞI RENDENİN İNCE TARAFINDA RENDELENMİŞ HAVUÇ
-1 SU BARDAĞI CEVİZ
-1 LİMON KABUĞU RENDESİ
- 1/2 PAKET VANİLYA
-2 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
-2 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU
-1/2 ÇAY KAŞIĞI TUZ

YAPILIŞI

-Un,kabartma tozu,vanilya,tarçın,tuz elekten iki kez elenir.
-Cevizler bıçakla doğranır,havuçlar rendenin ince tarafı ile rendelenir.
-Yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır.
-Yumurtanın beyazı köpük haline getirilir.
-Sıvıyağ,şeker,yumurta sarısı,limon kabuğ rendesi çırpılır.
-Tüm malzemeler birbirleriyle karıştırılır ve en son olarak ta tahta bir kaşıkla yumurta akları eklenir ve hafifçe karıştırılır.
-175 derecede fırında 45-50 dakika arasında pişirilir.
-Piştikten sonra kalıptan bir fırın teli üzerinde soğutularak servis yapılır.