31 Temmuz 2009 Cuma

BALIK ÇORBASI VE MEZGİT TAVA



Uzun bir ara verdim farkındayım ama eşim askere gitmek üzere ve onun hazırlıkları ile uğraşıyoruz.Tatil,alışveriş derken çook uzun zaman oldu arkadaşlar ama artık döndüm ve evdeyim. Pastalarım ve yemeklerimi sizlerle daha sık paylaşacağım içinde çok mutluyum :))

Yazın gelmesi ile birlikte balığa olan ilgi ve sevgim arttı.Kışın balık yemeyi sevmiyorum ,ama yazın sanki daha bir güzel oluyor.Balkonda keyifli keyifli yiyebiliyoruz,,,
Benim balık çorbam biraz sebze çorbasını andırıyor.Çorbaları içini her zaman bol taneli severim.Bu duruma arpa şehriyeden tutunda işkembe çorbasına kadar geçerli.Öyle duru su gibi olmayacak ve asla unlu da olmayacak.Mercimek çorbası dahil hiçbir çorbaya un koymyorum ve aslında yağda koymuyorum.Her sebzenin,bakiyatın kendi kokusunu ve tadını alabiliyorum içerken.
İşte benim,balık çorbam,,,

BALIK ÇORBASI

MALZEMELER

- 3 - 4 ADET İSKORPİT BALIĞI (iskorpitleri temizlettim.Fileto çıkardılar kemiklerini ve kafasını ayrıca aldım.Kılçıklarla karışmasını istemedim.) İskorpit bulamazsanız herhangi bir beyaz etli balık da olabilir.
- 1 TANE KEREVİZ SAPI
-1/2 KG HAŞLANMIŞ MANTAR
-2 ADET SOĞAN
-1 ADET HAVUÇ
-1 ADET PATATES
-3-4 TANE DEFNE YAPRAĞI
-2 DİŞ SARIMSAK
-2 ADET KARANFİL
-YARIM DEMETTEN AZ DEREOTU
-YARIM LİMON SUYU
-TANE KARABİBER,TUZ

YAPILIŞI
-Balıkçımızın çıkarmış olduğu balık kemiklerimizi ve balık kafalarımızı soğuk suyun altında bir güzel yıkayalım.Sonra tenceremize alarak ,üzerine 1,5 litre kadar soğuk su ilave edelim.Kaynamak üzere ocağımıza alalım.Bu arada içersine kereviz sapımızı,soğanımızı,defne yaprağımızı,karanfilimizi,sarımsak ve tane karabiberimizide ilave ederek 1 saat kadar haşlayalım.Daha sonra balık suyumuzu tel süzgeçten geçirerek süzelim.Kılçık kaçmasın.

-Fileto olarak çıkardığımız balık etlerimizide az miktarda bir suyun içersinde hafif haşlayalım.Dağılmamasına haşlama aşamasında dikkat edelim.Sonra çorbanın içersinde parça pinçik oluyor.Haşladıktan sonra soğutalım ve minik minik doğrayalım.(Pek şekilli doğranmıyor o yüzden şekil veremiyorum :))

-Diğer soğanımızı minik minik neredeyse görünmeyecek kadar doğrayalım ve az bir zeytinyağı ile tenceremize alalım.Havuçlarımızı minik küpler halinde doğrayalım ve soğanımızla birlikte kavuralım.Sonra içersine balık suyumuzu ve haşlanarak doğranmış mantarlarımızı,minik küp doğradığımız patateslerimizi,balıklarımızı ilave ederek tüm malzemelerimiz birbiriyle özleşene kadar kaynatalım.Servis yapmadan önce içersine dereotumuzuda katalım.İnanılmaz nefis bir tat oluyor.Deneyin arkadaşlar süperrrrrr.
Arzu ederseniz 1 adet yumurta sarısı ve yarım limon suyuyla da terbiye edebilirsiniz.Ben daha çok terbiyesiz halini severim :))



MEZGİT TAVA
Balıklarımızı mutlaka birkaç saat önceden tuzlayalım ve buzdolabında dinlendirelim.Balıklarımızıda mısır ununda kızartalım.İnanılmaz bir mucize çıtı çıtır bir tat.Daha çok hamsi de kullanıyoruz ama ben tüm balıklarda kullanıyorum hakikaten denenmeye değer.

Herkese Mutlu hafta sonları ve iyi Tatiller...